Mediation

op weg naar positieve verandering

Waarom mediation?

Onderlinge spanningen of conflicten hebben vaak veel impact. Stressklachten, een afname van de lichamelijke gezondheid, (dreigende) uitval met bijbehorende kosten. Maar ook een daling van de effectiviteit, uitstel van strategische keuzes en een negatieve sfeer. Naast de effecten voor de direct betrokken en de productiviteit van de werkzaamheden, raakt een conflict op de werkvloer vaak al snel een bredere groep binnen het werk (het team, de afdeling, externe relaties, etc.) met alle negativiteit van dien.

Oplopende emoties of een terugkerend inefficiënt gesprekspatroon maken het voeren van een constructief onderling gesprek vaak lastig. Terwijl je weet dat de oplossing waarschijnlijk juist wel ligt in het voeren van een goed gezamenlijk gesprek.

Mediation faciliteert dit op een veilige en integere manier. Zodat je in gesprek op een constructieve manier met elkaar tot een goede oplossing kan komen.

Wat is mediation?

Mediation is een methode voor conflictoplossing in de schaduw van het recht. Een alternatief voor juridische procedures. Echter, ook in situaties waar geen procedure in beeld is, maar betrokkenen zelf het constructieve gesprek niet meer kunnen voeren is mediation een waardevolle interventie.

Een onafhankelijke, onpartijdige mediator faciliteert het voeren van een constructief gesprek tussen betrokkenen. Er wordt geholpen de (juridische) inhoud, emoties en intenties te scheiden. Belangen worden in kaart gebracht. Betrokkenen komen stap voor stap verder richting hun oplossing.

Mediation kenmerkt zich door de vertrouwelijkheid, zodat een ieder zich veilig voelt om alles te kunnen bespreken wat belangrijk is. Ook kan er zo creatief naar oplossingen gezocht worden, zonder dat dit consequenties heeft. Uiteraard kunnen derden in overleg worden betrokken, het uitgangspunt is transparantie en een veilig proces.

Kenmerken

Binnen mediation kan breder worden gekeken dan het juridische kader. Een conflict staat vaak niet op zichzelf en beperkt zich zelden tot de juridische context. Mediation geeft de mogelijkheid deze elementen bij de oplossing te betrekken, waardoor de kans op een “win-win” oplossing aanzienlijk toeneemt.

De-escalatie en de oplossing in eigen hand; een mediator is onpartijdig en is op zoek naar een gezamenlijke oplossing. De werkwijze focust op de-escalatie en een oplossing. Binnen mediation ben je niet afhankelijk van de beslissing van een rechter. Betrokkenen bepalen zelf hun eigen oplossing.

Effectief en kosten efficiënt; In 90% van de mediations die wij afgelopen jaren begeleidden is tot een gezamenlijke oplossing gevonden. Dit voorkomt onnodige (juridische) kosten, veel tijd en negativiteit.

Proces

Bij interesse of wens om een mediation op te starten zal er contact zijn met beide partijen. Na akkoord van alle betrokkenen om de mediation wordt de start van het proces afgestemd;

1. Individuele intake: Vaak start de mediation met een vertrouwelijke individuele intake met de mediator. Hier kan ieder voor zich toelichten hoe hij/zij de situatie ervaart. Daarnaast kan de mediator het mediation proces en het kader toelichten en is er ruimte voor vragen.

2. Gezamenlijke gesprekken: Er wordt besproken “waar de schoen wringt”. De mediator helpt de situatie helder te krijgen en de (juridische) inhoud, emoties en behoeftes te scheiden. In deze eerste relationele fase ontstaat er meer inzicht in de kijk van de ander, van waaruit wederzijds begrip kan groeien. Vervolgens wordt onderzocht wat er belangrijk is voor beiden in het vinden van een oplossing. Vervolgens wordt er onderzocht welke oplossingsrichtingen er mogelijk zijn en op welke manier zij dit willen invullen. Er wordt pas een keuze gemaakt als alle betrokkenen hierachter staan.

3. Afspraken: Afhankelijk van de situatie kunnen de gemaakte afspraken vastgelegd worden in een getekende afsprakenlijst of een (vaststellings)overeenkomst.

Kostenverdeling en locatie

Arbeidsmediation wordt vaak (grotendeels) door de werkgever betaald. Partijen -of ondernemingen onderling- kunnen uiteraard ook andere afspraken maken over de verdeling van de kosten.

De locatie van de gesprekken wordt in onderling overleg vastgesteld. MTi heeft eigen locaties in Haarlem en Den Haag.

Teammediation of teambegeleiding

Vloeit de onderlinge samenwerking onvoldoende? Is het fundament van vertrouwen te broos, wordt er meer bij het koffieapparaat gezegd dat tijdens de vergaderingen? Is er sprake van kampvorming? Het zijn enkele voorbeelden van aanleidingen om met je team aan de slag te gaan.

Onder begeleiding van onze mediators wordt het gesprek aangegaan zodat er aangekeken kan worden waar het stokt. Afhankelijk van de situatie en afhankelijk van de hulpvraag worden er verschillende werkvormen ingezet (eg systemische interventies of team/drijfveren profielen van Management Drives).

Wij bespreken graag met je wat voor jullie een passende vorm is om verbetering te stimuleren!