<![CDATA[Mediation Trainingsinstituut MTi B.V. - Nieuws]]>Wed, 28 Dec 2022 16:15:29 +0100Weebly<![CDATA[Zomer en verder...]]>Mon, 01 Aug 2022 12:22:00 GMThttp://mtimediation.nl/nieuws/zomer-en-verderFoto
 Zo'n mediationbijeenkomstVolgens de meteorologen duurt de zomer nog vier weken. Vier weken genieten van mooi weer, lange avonden en voor velen van ons vakantie. Daarna gaan we weer in een volgende versnelling. Vergaderingen, deadlines en voorzichtig voorsorteren op alle stappen die we dit jaar nog willen zetten.

Een kleine bespiegeling willen wij daarbij meegeven.

In deze tijd met heftige meningsverschillen, polarisatie, protestacties en intimidaties is er natuurlijk extra veel behoefte aan de-escalatie, een luisterend oor en respect voor elkaar. Iedereen wil serieus genomen worden en voor zijn mening uitkomen, hoe fijn is het dan wanneer er meer collega's, buren en professionals zijn die geleerd hebben om op een neutrale en onafhankelijke manier gesprekken te begeleiden. Gesprekken waarin eenieder zich echt gehoord voelt en merkt dat hij of zij ertoe doet. Daarvoor kun je natuurlijk een beroep doen op allerlei bestuurders die zich op bepaalde fronten bewezen hebben, maar je kunt er ook eens aan denken om zelf zo'n gespreksbegeleider te worden.

In een mediationopleiding leer je zo'n gespreksbegeleider te worden. Mooi thema om in die vier weken over na te denken, toch? En wil je daar wat meer over weten, schroom dan niet om ons te bellen, of meld je aan voor een informatiebijeenkomst! Zo'n mediationopleiding, dat zijn waardevolle stappen op dankbaar terrein...

Wij wensen je nog een paar mooie weken en zien je graag voor meer informatie of op een van onze opleidingen!

]]>
<![CDATA[vrijheid van meningsuiting?]]>Mon, 04 Jul 2022 12:55:10 GMThttp://mtimediation.nl/nieuws/vrijheid-van-meningsuitingFoto
Willen begrijpen
Kan iemand mij uitleggen wat het blokkeren van wegen en distributiecentra en het belegeren van woonhuizen te maken heeft met de vrijheid van meningsuiting? Ik zie en begrijp de frustratie van ondernemers die hun bedrijf en hun toekomst in gevaar zien komen. Ik herken de emoties en de machteloosheid die horen bij het je niet gehoord en niet serieus genomen voelen. Maar of al die blokkades iets meer opleveren dan uitsluitend aandacht dat vraag ik me af. Als het langer gaat duren dan werkt het alleen nog maar averechts.

Ik heb minder begrip voor een overheid die kennelijk niet in staat is om met gedeelde en gedragen oplossingen te komen. Hoeveel meer fouten zijn er nog nodig om ons, de kiezers, het gevoel te geven dat het mandaat dat wij hebben verleend om namens ons wijze besluiten te nemen in goede handen is? Dat is niet makkelijk, nee, maar toch ook niet onmogelijk? Alleen zéggen dat er begrip is, is niet voldoende, het moet ook oprecht gemeend worden wil dit overkomen en geaccepteerd worden.

De roep om bemiddeling raakt alle snaren in het hart van een mediator. Iemand die in staat is om een gesprek zodanig te begeleiden dat alle betrokkenen zich in ieder geval gehoord en serieus genomen voelen. Om vervolgens gezamenlijk te onderzoeken welke doelen op realistische wijze behaald kunnen worden. Geen voorwaarden of uitkomsten vooraf, op een rustige plek, zonder afleiding. Nu ja één voorwaarde vooraf is wel nodig, namelijk dat men met elkaar in gesprek wíl. En vooruit nog een belangrijke voorwaarde, vertrouwen in de gespreksleider, de bemiddelaar.

Afdwingen
En daar wringt op dit moment de schoen. Aan de ene kant is het vertrouwen volledig verdwenen in de oprechte goede wil en de andere kant wil niet 'gedwongen' in gesprek. Toch zal er iets moeten gebeuren enerzijds om verdere escalatie te voorkomen en anderzijds om concrete stappen te zetten richting oplossing van een dringend thema.

Er zijn, dunkt mij,  voldoende gekwalificeerde mediators om een bijdrage te leveren!


]]>
<![CDATA[Dromen over vrede]]>Thu, 02 Jun 2022 11:03:47 GMThttp://mtimediation.nl/nieuws/dromen-over-vredeFoto
Stel je loopt door een prachtig bos. Het is mooi weer en je loopt heerlijk te genieten. Dan nader je een open plek en hoor je luide stemmen. Ruzie! En niet zo’n klein beetje ook. Scheldwoorden en verwensingen vliegen over en weer. De mannen, ja in deze droom zijn het mannen, dreigen met elkaar op de vuist te gaan. Voor je ook maar een seconde nadenkt spring je ertussen en roept “STOP!!!” Dan herken je de mannen, het zijn Poetin en Zelenski, je schrikt en vraagt…, ja, wat vraag je eigenlijk?

Zou je het kunnen? Een gesprek met deze twee begeleiden? En zou je dat dan neutraal kunnen doen? Zonder (voor)oordeel? En zou je dan samen met hen op zoek kunnen gaan naar beider belangen? Wie ‘ja’ zegt mag zich melden. Maar stel nu eens dat het niet Zelenski en Poetin zijn, maar twee onbekenden voor jou. Een ruzie over een opdracht, of over samenwerken, of over afspraken, of over een erfenis? Als jou dat wel wat lijkt dan ga je misschien wel veel plezier beleven aan een mediationopleiding.

Ondervinden hoe het is om je echt gehoord te voelen en hoe jij de ander dat gevoel kan geven. Leren hoe je mensen die in een bepaalde situatie zijn vastgelopen weer in beweging kunt krijgen. Leren hoe je door vragen te stellen anderen tot nieuwe en soms verrassende inzichten kunt brengen. Zonder hen te overtuigen van jouw oplossing, hen te helpen zoeken naar hun eigen oplossing. Ervaren hoe belangrijk het kan zijn om werkelijk zonder oordeel vragen te stellen. Of je nu wel of niet mediator wil worden, de aanpak en vaardigheden van een mediator komen overal van pas. Thuis, op het werk, in de sport of ook echt aan de mediationtafel.

Mediationopleidingen zijn er in soorten en maten. Als je op het internet gaat zoeken zie je al snel door de bomen het prachtige bos niet meer. Hoe vind je nu een opleiding die bij jou en jouw persoonlijke doelstelling past? Je zou kunnen beginnen met het bezoeken van een informatieavond. Waar je samen met andere belangstellenden jouw vragen van een antwoord kunt voorzien. Je kunt natuurlijk ook rechtstreeks bellen of een kennismakingsgesprek aanvragen. Vrijblijvend, tot niets verplicht. Overweeg het eens. En kom je dan in het echt of in je droom Poetin en Zelenski tegen, dan heb je voor hen misschien wel een mooie vraag paraat!

]]>
<![CDATA[Hacken en spaanders]]>Wed, 04 Aug 2021 12:46:39 GMThttp://mtimediation.nl/nieuws/hacken-en-spaandersFoto
Dat overkomt mij niet
Je leest erover en denkt "dat overkomt mij niet", want je bent immers alert en zal nooit een bijlage openen van een verdacht bericht... Totdat je een mail krijgt van een goede relatie uit een onbesproken en betrouwbare organisatie. En voor je het weet heb je de bijlage geopend, maar omdat er vervolgens niets gebeurt sta je daar verder niet bij stil.

Momentum
Je staat op het punt om met je twee neefjes naar de dierentuin te gaan. Alles geregeld klaar om te vertrekken, als de telefoon gaat. Een goede bekende: "ik heb een vreemd mailtje van je ontvangen, ik denk dat je gehackt bent". Oeps, je vraagt de neefjes om geduld en opent je laptop. Je ontdekt dat er die nacht vanuit Virginia USA inlogpogingen zijn gedaan, die daadwerkelijk geslaagd zijn.

Actie
Onmiddellijk actie, wachtwoorden aanpassen, tweeweg-autorisatie instellen (Dombo, waarom heb je dat toch niet eerder gedaan??) en naar je mailbox. Daar zie je net dat een hele rits 'verzonden mails' plotseling verdwijnt, te laat om te achterhalen wie allemaal een bericht hebben gekregen.

Geraffineerd
Je ziet op je scherm dat de hacker opnieuw probeert in te loggen. Dat mislukt gelukkig. Vervolgens ontdek je dat er mails gereed staan in de map concepten. Vreemd dat is een map die je nooit gebruikt. Die concepten blijken een antwoord te bevatten op alerte mailontvangers die gereageerd hebben op de spoofmail. Op hun vraag of de mail daadwerkelijk van mij afkomt zouden ze het antwoord gaan ontvangen dat dit klopt. Terwijl het dus helemaal niet klopt. In de mails van de hacker zijn onze telefoonnummers op subtiele wijze veranderd. Oplettende ontvangers die telefonisch navraag willen doen worden zo op een dwaalspoor gebracht. Kennelijk hebben we de hacker op heterdaad betrapt en kan hij (of zij?) niets meer uitrichten. Maar hoeveel mails zijn er al beantwoord die vervolgens zijn verdwenen?? Je zoekt verder.
De neefjes zitten ondertussen overal op en aan en buitelen als aapjes vrolijk tussen de planten in je tuin.

Nog meer ontdekkingen
Je vraagt je naaste om een testmail te sturen, die tot jouw verbazing niet in je mailbox komt en zoekt verder. Er blijkt een regel te zijn ingesteld om alle inkomende mails te markeren als 'gelezen' en te verplaatsen naar de map 'archief'. Ook al een map die je nog nooit hebt gebruikt en je ontdekt hoe de hacker te werk is gegaan, namelijk via die archiefmap de binnengekomen mails beantwoorden. Als hij niet zo snel 'ontdekt' was zouden nog veel meer relaties een bericht of een antwoord hebben ontvangen.

De moraal
Denk niet dat het jou niet zal overkomen, blijf alert en wijzig regelmatig jouw wachtwoorden. En beloof neefjes van vijf geen dierentuindag, vooral niet als je een vijver in de tuin hebt. Aapjes kunnen dan zomaar in kikkers veranderen.

]]>
<![CDATA[versoepelen]]>Thu, 04 Mar 2021 14:38:28 GMThttp://mtimediation.nl/nieuws/versoepelen Foto
levensvreugde
Het werkwoord versoepelen heeft ineens een belangrijke plek ingenomen in dit Corona tijdperk. Versoepelen in de betekenis van: meer contacten, meer vrijheden, stippen op de horizon, licht aan het einde van de tunnel… Kortom meer levensvreugde!

achteruit
Wie had een jaar geleden kunnen vermoeden, dat zo’n ingrijpend virus onze planeet in z’n achteruit kon zetten. Ja, voor de oplettende luisteraar waren er periodiek wel waarschuwingen geuit, een pandemie kon zomaar de kop opsteken… Maar daar zou de huidige stand van de wetenschap toch wel raad mee weten? Zo’n vaart zou het toch niet (meer) lopen?
Zo’n vaart loopt het nu dus al maanden wel. We snakken naar terrasjes, uit eten gaan, met vrienden chillen en al die belangrijke ontmoetingen en bezigheden die ons leven zoveel rijker maken.

online
We waren blij met de mogelijkheden van online ontmoetingen en vergaderingen. Wat een efficiëntie ineens, minder reizen en toch meningen uit kunnen wisselen, kunnen vergaderen en elkaar op de hoogte houden. Maar die efficiency heeft een duidelijke keerzijde. Geen afstand meer naar je werkplek betekent ook geen adempauze tussen werk en thuis, geen schakelmoment, maar voortdurend ‘aan staan’. Voortdurend op dat beeldscherm gericht zijn en dan ook steeds met je eigen konterfeitsel geconfronteerd worden, de extra rimpels, je coronakapsel. Dat leidt dan weer af van het inhoudelijke en staat ook de echte communicatie in de weg.
Communicatie bestaat immers voor een heel groot percentage uit non-verbaal, uit interactie, uit emotie. Dat alles is online, of met een mondkapje, toch een stuk lastiger. We behelpen ons zo goed en zo kwaad als dat gaat, maar o jongens wanneer komen die versoepelingen nou in zicht?

lente
Na die ene winterweek zijn alle lentesignalen volop aanwezig. De sneeuwklokjes en krokussen zijn inmiddels wel uitgebloeid, maar de narcissen kleuren tuinen en parken uitbundig geel en de vogels zijn druk in de weer. Dat is veelzeggend, misschien wel te vergelijken met non-verbale communicatie.

hoop
De lente komt eraan, laat zich door dat virus niet tegenhouden. Hoopgevend!
Nu de versoepelingen nog…

]]>
<![CDATA[Mediationweek 2020]]>Mon, 19 Oct 2020 10:17:52 GMThttp://mtimediation.nl/nieuws/mediationweek-2020Foto
Ander nieuws dan Corona-nieuws...
Alle media-aandacht is sinds medio maart van dit jaar vooral gericht op Corona-nieuws. Er lijkt, met uitzondering van de Amerikaanse presidentverkiezingen, nauwelijks aandacht voor andere ontwikkelingen. En toch kent ook dit jaar weer een mediationweek. Mediators hopen dat de media deze week ook aandacht besteden aan mediation en trekken daarvoor zoveel mogelijk registers open.

Mediationweek?
En wat is dat dan de mediationweek? Een week van de mediation, of een week voor mediation? Het antwoord is niet eenduidig. Hoewel mediation inmiddels bij de meeste Nederlanders wel bekend mag worden verondersteld, bestaat er ook nog veel onduidelijkheid. Dát is de belangrijkste reden om elk jaar in oktober één week tot mediationweek uit te roepen.

Misverstanden
Mediation is vooral geschikt voor juridische conflicten. Wat is een juridisch conflict? Dat is een situatie die door juristen wordt omhuld met een juridische verpakking om er een juridische oplossing voor te kunnen bieden. Wat een mediator doet is juist die juridische verpakking verwijderen om het werkelijke misverstand te bespreken en daar een oplossing voor te bedenken.
Mediation is bedoeld voor echtscheidingen. Het is waar dat mediation vaak wordt ingezet bij echtscheidingen om met behulp van een onafhankelijk gesprekbegeleider te voorkomen dat escalatie in de relatie gesprekken onmogelijk maakt. Dat neemt echter niet weg dat mediation kan worden toegepast bij vrijwel alle gesprekken waarbij meningsverschillen hoog dreigen op te lopen.
Als een mediator wordt ingeschakeld dan hebben we pas echt een conflict! Ja, het is erg jammer dat mediation wordt gezien als een zwaar middel. Dat alleen al de suggestie om een mediator in te schakelen escalerend kan werken.  Het louter framen van mediation als conflictoplosser werkt dat wellicht in de hand. Als mediator weet je dat mediation juist kan voorkomen dat  gesprekken uit de hand lopen en dat je daarmee conflicten juist kunt voorkomen. Dus mediation als voorbehoedmiddel zou wat beter over het voetlicht gebracht kunnen worden.
Een mediator moet inhoudelijk deskundig zijn. Dat lijkt een inkoppertje, want natuurlijk verwacht je deskundigheid van de mediator, maar hier spelen toch verkeerde aannames. Wanneer professionals een verschil van mening hebben en daar niet uitkomen dan kan het natuurlijk helpen om een andere professional naar diens mening te vragen. Maar waar een mediator verschilt van inhoudelijk deskundigen is dat hun deskundigheid nu juist ligt in het weer met elkaar in gesprek brengen van deze professionals. Hun deskundigheid is het juist om het probleem dat er speelt anders te belichten. Dat vereist een andere expertise dan die van het probleem dat besproken wordt, expertise die meer ligt op het gebied van communicatie en menselijke interactie.

En zo zijn er nog veel meer misverstanden die vragen om verduidelijking. Alleen al daarom heeft het zin om eens per jaar de schijnwerpers te richten op mediation, zodat het duidelijk wordt wanneer het zinvol is om aan mediation te denken.

Antwoord op uw vragen
Welk misverstand leeft er bij U? Welke vraag heeft u over mediation? Of over het mediatorschap? Wij horen het graag  en geven antwoord op uw vraag. Want ook wij willen misverstanden zoveel mogelijk uit de weg helpen! Mediationweek, de week tot het oplossen van zoveel mogelijk misverstanden...

]]>
<![CDATA[Mediation met mondkapjes...]]>Thu, 30 Jul 2020 13:32:09 GMThttp://mtimediation.nl/nieuws/mediation-met-mondkapjes
Het Corona-virus heeft ons de 1,5 meter samenleving gebracht. Een begrip dat vooral wordt geassocieerd met afstand houden en met al dan niet mondkapjes dragen. Daarbij vergeten we dat het nog maar heel kortgeleden niet zozeer ging over afstand houden, maar over binnen blijven. Noodgedwongen thuisblijven, thuiswerken thuis de kinderen ondersteunen en bezighouden. Reken maar dat dit naast mooie momenten en quality time ook veel irritaties heeft opgeleverd. Misschien wel vergelijkbaar met irritaties gedurende kerstdagen en vakanties, waarbij men ook voor korte of wat langere periodes dicht op elkaar leeft. Voor een mediator die vooral familieconflicten begeleidt betekent dit werk aan de winkel.
Een mediator die vooral arbeidsconflicten of zakelijke conflicten begeleidt wordt in deze periode geconfronteerd met opgelopen meningsverschillen veelal veroorzaakt door misverstanden en miscommunicatie. Want dat is natuurlijk de keerzijde van de medaille van het thuiswerken. Contact via telefoon, e-mail en beeldscherm levert bijna vanzelfsprekend miscommunicatie op. Je mist de non-verbale component van de communicatie en kunt niet even snel bij de ander binnenlopen voor verduidelijking. Samen met de irritaties op het thuisfront en de economische malaise die bedrijven enorm kwetsbaar maakt een explosief mengsel. Veel korte lontjes dus die vragen om de-escalatie. Dus ook voor de zakelijke en de arbeidsmediators onder ons werk aan de winkel.
Nu is de kern van ons vak, het herstellen van de communicatie, mensen weer ‘on speaking terms’ brengen om op gelijkwaardige wijze de gerezen problematiek te kunnen bespreken en op te lossen. Ja en daar komt die 1.5 meter samenleving en het al dan niet dragen van mondkapjes natuurlijk aan de orde. Want al die miscommunicatie via het beeldscherm herstellen is niet eenvoudig. Gelukkig zijn daar dan ook weer hybride vormen in te ontwikkelen. Mediation met mondkapjes. Daar had je je een half jaar geleden geen voorstelling van kunnen maken... nu wordt het bijna een vanzelfsprekendheid!
]]>
<![CDATA[75 jaar vrijheid]]>Mon, 04 May 2020 21:31:40 GMThttp://mtimediation.nl/nieuws/75-jaar-vrijheid​Ook ANNA van MTi viert de vrijheid. 
Eerst herdenken we de verschrikkingen van de tweede wereldoorlog, de holocaust, de ontelbare zinloze vernederingen, verraad en onderdrukking. Herdenken ‘opdat het nooit meer zal gebeuren’. Dat doorgeven aan degenen die na ons komen is essentieel om herhaling te voorkomen. 
 
Dan vieren wij onze vrijheid, terwijl in landen om ons heen veel burgers lijden onder oorlogsgeweld en onderdrukking. Met een dubbel gevoel kijken wij machteloos naar de ellende in Syrië, in Jemen, in Noord-Korea en andere landen, waardoor de vrijheid waarin wij mogen leven nog weer extra waarde krijgt. 
 
Hoewel we momenteel een deel van onze vrijheid opgeven, is dat een keuze, niet opgelegd door medemensen, maar min of meer opgelegd door de natuur.
 
Vrijheid wint aan betekenis wanneer het onder druk komt. Misschien daarom dat het ons allen dit jaar extra aanspreekt!
]]>
<![CDATA[Op zoek naar houvast en zekerheid]]>Wed, 18 Mar 2020 11:28:14 GMThttp://mtimediation.nl/nieuws/op-zoek-naar-houvast-en-zekerheidFoto
Onzekere tijd
Het gaat over niets anders. Hoe te leven, te handelen, te zijn in deze ongekend onzekere tijd. Richtlijnen, een toespraak van de Minister-President tot de gehele Nederlandse bevolking, wetenschappers die over elkaar heen buitelen, sociale media, televisie, radio, om je heen, thuis er is maar één onderwerp, waar we -hoe kan het ook anders- allemaal een eigen mening over hebben.

Bedreiging

Op de keper beschouwd, in de lange lijn van de mensheid, eigenlijk niets nieuws. Pest, Cholera, Sars, Ebola gingen het Corona-virus vooraf. Vroeger was dat de zekerheid, er kwam een epidemie waar grote delen van de bevolking aan ten onder gingen. Een natuurramp? Natuurlijke selectie? Maar nu, in deze tijden van – gepercipieerde - maakbaarheid, weten we niet meer hoe ons te verhouden tot een dergelijke serieuze levensbedreiging.

Argusogen

Voor de een overheerst angst, de ander neemt het wat luchtiger op en noemt dat nuchterheid, weer anderen lijken volslagen onverschillig. En we nemen elkaar de maat. Kijken met argusogen naar de ander. Want ja dat is toch de maatstaf die we hanteren. Ons eigen handelen, onze eigen visie is ok, maar die van de ander, de buurvrouw, de collega, politieke stroming, is niet ok.

Ik ben ok, jij bent niet ok

Tijden van extreme polarisatie waren – tot voor kort? – ons deel. Over alles hebben we een mening en het poneren van die mening lijkt voor velen een levensdoel. Openstaan voor andere visies, uitwisseling van ideeën en gedachten, echt luisteren naar de ander daar nemen we de tijd niet voor. Iedereen heeft de – eigen - waarheid in pacht. Ik ben ok, jij bent niet ok, dat is/was in toenemende mate de tendens in de afgelopen jaren.

Applaus 

En dan is er – gelukkig – die andere kant. Niet alleen de natuur die voorzichtig weer een beetje ademhaalt, maar ook die onzichtbare vijand die ons verenigt. Applaudisseren en eer betonen aan onze hulpverleners, in de zorg en op straat. Hulpinitiatieven aan de zwakkeren in onze samenleving schieten als spreekwoordelijke paddenstoelen uit de grond. Verbroedering? Zou dat niet een prachtig resultaat zijn van deze crisis, en al is het begrip verbroedering niet nieuw het zou in deze tijden een echte serendipiteit betekenen.

Wijsheid

De reële bedreiging die Corona heet kunnen we niet wegpoetsen, die is er. We kunnen zoeken naar hoe daar het beste mee om te gaan en dat doen we. De regering luistert naar de wetenschap, dat is op zich al uniek. Maar ‘de wetenschap’ weet het allemaal ook niet zeker. In verschillende landen worden verschillende adviezen gevolgd, ontstaan verschillende richtlijnen, dus ja de echte wijsheid komt pas achteraf. Maar laten we nu niet weer vervallen in het onmiddellijk veroordelen, laten we die bedreiging met elkaar tegemoet treden.

Houvast en zekerheid

We zijn allemaal op zoek naar houvast en zekerheid. Eén zekerheid hebben we, die is van alle tijden, het leven is eindig. Blijf gezond, is de heilwens die je nu het vaakst hoort en dat heb je niet helemaal zelf in de hand, al vormen voorzichtigheid en alertheid een goede raadgever. Maar die andere heilwens, heb oog voor de ander, kijk waar je tot steun kunt zijn, daar gaan we echt helemaal zelf over. Als houvast hebben we elkaar, dus: zorg voor elkaar en heb de ander lief!


]]>
<![CDATA[Dovemansoren en communicatiemuren]]>Wed, 04 Mar 2020 13:53:08 GMThttp://mtimediation.nl/nieuws/dovemansoren-en-communicatiemurenFoto
GESPREKVAARDIGHEDEN & LUISTERVAARDIGHEDEN
Luisteren, samenvatten en doorvragen, dat is wat de meeste mensen roepen wanneer je vraagt of ze ooit in een lastig gesprek verzeild zijn geraakt. Luisteren samenvatten en doorvragen zijn de kernwoorden van menig communicatietraining. Belangrijk? Ja, natuurlijk! Wanneer je met elkaar in gesprek bent dan helpt het geweldig wanneer je een goede luisteraar bent. Maar wanneer je wel eens het gevoel hebt dat het gesprek vastloopt, dat jouw LSD vaardigheden onvoldoende zijn om elkaar echt goed te begrijpen. Dat hetgeen jij over wil brengen onvoldoende uit de verf komt. Dat je tegen een muur van onbegrip aanloopt, dan zou een training met extra communicatievaardigheden goed van pas komen.

RESULTAAT VAN EEN GOED GESPREK
Een positieve mindset van jouw gesprekspartner kun je leren bevorderen, weerstanden kun je leren ombuigen, escalaties voorkomen door het toepassen van de juiste interventies. We weten allemaal dat 'ja, maar...' eigenlijk nee betekent en dat je dit kunt omzeilen door 'ja, en...' te zeggen, dat helpt al geweldig. En het woord 'tegelijkertijd' helpt ook enorm wanneer je de 'maar' wil omzeilen. Mediators hanteren graag de 'Aikido', gesprekstechniek, meebewegen om zodoende de juiste richting uit te gaan.

COMMUNICATIEVAARDIGHEDEN
Ook als je geen mediator wil worden dan kunnen interventietechnieken uit de mediatorsgereedschapskist je helpen om gesprekvaardiger te raken. Beter om te kunnen gaan met lastige gesprekken. De communicatiemuur doorbreken. We noemen communicatievaardigheden dan ook wel mediationvaardigheden. In een training van twee dagen ontdekt u de sleutel die past op het slot van de communicatieblokkades.
Geïnteresseerd? We vertellen u graag meer wanneer u contact met ons opneemt. Of kijk voor meer informatie op deze website

]]>